Staphorst   0522-461798

Ventilatie

Het ventileren van een ruimte in bijvoorbeeld het huis of bedrijfspand is van groot belang om de luchtkwaliteit te waarborgen en verontreiniging te voorkomen. Ventileren is niets anders dan het verversen van de lucht die aanwezig is in een bepaalde ruimte. Ongeacht welke ruimte in huis of bedrijf het betreft de lucht die in een ruimte aanwezig is verontreinigd. Door hier mechanische ventilatie te plaatsen bent u zeker van verse lucht in een ruimte en voorkomt u dat er vervuilde lucht circuleert in een ruimte. 

In onze markt spreken wij over twee werkgebieden: * Ventilatie Utiliteit * Ventilatie Woningbouw

Ventileren is gezond
Koken en douchen veroorzaken in huis altijd damp en vocht. In zo’n klimaat kunnen bacteriën, virussen en schimmels zich makkelijk ontwikkelen. Met alle gevolgen van dien voor uw gezondheid. Maar ook te droge lucht is niet goed: daar kunt u bijvoorbeeld slijmvliesklachten van krijgen. En een tekort aan zuurstof kan leiden tot oogirritatie, hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs astma. De oplossing zit ‘m in goede ventilatie. 



 Ventileren is nodig 

1. Ventileren verspilt toch energie? 

Ventilatie kost wel wat energie omdat de koude lucht die binnen komt, moet worden opgewarmd. Maar het is geen verspilling, want schone lucht is hard nodig voor je gezondheid. In moderne huizen zitten energiezuinige ventilatiesystemen: zoals lokale en centrale balansventilatie en vraaggestuurde mechanische afvoer. 

2. Verergert ventilatie de vervuiling in huis niet vanwege de vervuilde buitenlucht? 

Nee, dat is een fabel. Buitenlucht bevat wel vervuiling, zeker langs de snelwegen en in de steden. Maar de hoeveelheid vervuiling in huis loopt veel hoger op dan buiten als de ventilatie onvoldoende is. En dat is vaker het geval dan je denkt! In veel huizen hangt meer fijnstof in huis dan buiten. Dat veroorzaakt gezondheidsklachten. Dus ventileren is noodzakelijk voor je gezondheid.  

3. Wat voor ventilatie heb ik eigenlijk in huis? 

Zo’n twee derde van de Nederlandse huizen heeft alleen natuurlijke ventilatie. In huizen gebouwd vanaf 1975 komt mechanische ventilatie voor (zo’n 30 procent). Een ventilatiesysteem voert dan vervuilde lucht af en frisse lucht komt via natuurlijke aanzuiging binnen via ramen en roosters. In een paar procent van de woningen zit balansventilatie. het ventilatiesysteem voert dan niet alleen de vervuilde lucht af maar zorgt ook voor aanvoer van frisse lucht.

(bron: www.milieucentraal.nl)